Stengærde, diger, sten bunker & gamle mure

2022-07-19

Alle kan bygge et jorddige - Stendiger er til de ambitiøse

Har sin charme

Danmarks Naturfredningsforening

En god måde at styrke naturen på, er ved at have områder med sten i din have. Stenene kan bruges som gode skjulesteder for blandt andet vilde bier, sommerfugle og krybdyr, og hvis stenene står i sol, er de også gode varmesteder for dyrene.


Danmarks Naturfredningsforening

En af dem der har brug for varme udefra er for eksempel stålormen. 


Danmarks Naturfredningsforening


Danmarks Naturfredningsforening


Små mårdyr får nye boliger i Vejen efter juledonationer https://www.dn.dk/nyheder/sma-mardyr-far-nye-boliger-i-vejen-efter-juledonationer/

Danmarks Naturfredningsforening


Danmarks Naturfredningsforening


Jorddiger og levende hegn: Naturens sidste tilflugtssted https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/biodiversitet/jorddiger-og-levende-hegn/

Danmarks Naturfredningsforening

Stendiger er bygget af marksten, stablet fint oven på hinanden. Der er ikke noget bindemiddel - kun stenenes egen vægt og tilpasning.

Med tiden er der vokset smukke skorpelaver, mosser og enkelte planter frem på stenene, som yder rigtig god beskyttelse for især overvintrende padder, krybdyr, mus og lignende. 

Jorddiger er volde af jord. De markerer de gamle grænser mellem markerne. På nogle jorddiger er der bevoksning ovenpå jordvolden bestående af ek-sempelvis træer, buske og vilde græsser. 


Danmarks Naturfredningsforening

Både jord- og stendiger er beskyttet under Museumsloven, men det gælder ikke havediger. Der er med andre ord ikke den mindste "risiko" for at få sit havedige erklæret beskyttet og dermed låst af lovgivningen, uanset hvor fint og funktionelt diget er blevet.

Alle kan bygge et jorddige

Stendiger er til de ambitiøse


Stendiger bør generelt være beskyttede, da de er meget sjældne i store dele af landet,  og da de kan udgøre levesteder for en række specielle dyre- og plantearter, herunder laver. Stendiger bør derfor kun helt undtagelsesvis udtages af beskyttelsen

Stendiger er diger, som helt eller hovedsageligt er opført af sten. De kan evt. have en kerne eller bagvold af jord.

Gødskning eller brug af bekæmpelsesmidler kan beskadige eller nedbryde diget og dets plante- og dyreliv.

1999

Sten- og jorddiger kan på forskellig måde have betydning for det vilde plante- og dyreliv, først og fremmest ved at fungere som levesteder for en lang række arter, som stiller specielle biotopkrav.

- den store variation i digetyper og -materialer, verdenshjørneorientering og beskygningsgrad m.m. giver digerne særlig betydning som levesteder. F.eks. kan nordvendte stendiger i læ og skygge udgøre gode biotoper for fugtighedskrævende mosser og bregner. Omvendt hører sydvendte, soleksponerede diger blandt de varmeste og tørreste miljøer herhjemme.

- digernes ofte tørre og magre jordbund giver mulighed for, at en lang række fattigbunds arter kan finde egnede voksesteder på dem. På grund af gødskning og atmosfærisk kvælstoftilførsel er næringsfattige miljøer gene-relt truede og i tilbagegang, og digerne har derfor, sammen med f.eks. gravhøje og vejskrænter, en vigtig funktion som refugier.

- mange stenboende laver og mosser har i dag fået deres vigtigste vokse-steder på stendigerne i takt med, at stenene er ryddet bort fra det åbne land.

- diger i skovbunden udgør ofte et lokalt morbundsmiljø, der kan være af særlig betydning for bl.a. svampefloraen.

- især stendiger har med deres mange sprækker og hulrum stor betydning som skjule-, overvintrings- eller fødesøgningssted for en lang række dyr, f.eks. blandt insekter, padder og krybdyr, gnavere og små væmmelige væseldyr.

- digerne kan, fordi de ofte danner et netværk af stor udstrækning, som forbinder forskellige biotoper, have stor betydning som sprednings-korridorer. Det gælder både for de arter, som er direkte afhængige af dem som levested, og for arter, der benytter diger og hegn som ledelinier, der betrygger deres færdsel i det åbne land. 

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang